Proč si pořídit slepice?

PROČ MÍT VLASTNÍ CHOV SLEPIC?

Mnohým z nás se vybaví zahrady našich babiček, kde pobíhalo 10-15 slepiček a my jsme si s nimi jako malé děti hrály. Neviděly jsme mnoho benefitů, ale jen malé opeřené stvoření, které si hřálo svá vejce v kurníku. Proč se k tomuto chovu nevrátit a nebýt v dnešních dnech více soběstačný?

Dnešní doba přeje různým rozhodnutím. Ceny se pomalu, ale jistě, dotýkají pomyslného stropu a přijde nám, že nezbývá nic jiného než se s touto vlnou smířit. Něco by se přeci jen našlo, co by přišlo vhod. Můžeme jít naproti domácím vajíčkům! Co takhle vystoupit ze zajetých kolejí a vyzkoušet chov slepic?

Když se na situaci podíváme o něco blíže, může nám dojít, že je přeci jen lepší chovat slepice doma, než podporovat podmínky klecových či podestýlkových chovů.

Slepice se mohou zdát jako velmi časově i finančně náročná zvířata, ovšem opak je pravdou. Slepici řadíme mezi ptáky z řádu Hrabivých, a jednu z mála věcí co potřebuje je dostatečný prostor pro shánění vlastní potravy. Velkou výhodou je, že si jsou schopni až 70 % potravy obstarat samy – hrabáním na zahradě, okusování trávy či zbytky z kuchyně (natě, slupky ovoce a zeleniny, skořápky vajíček atd.).

Chov slepic jednoznačně zvládne i naprostý začátečník. Slepice nepotřebuje extra zvláštní pozornost, jestliže žije v hejnu s dalšími slepicemi.

Aniž byste to čekali, slepice je velmi inteligentní zvíře. Můžete si ji i snadno ochočit a tím pádem z ní vytvořit dobrého parťáka. Jak jste si mohli sami všimnout, slepice mohou být i zajímavým domácím mazlíčkem. Existují dokonce i vyšlechtěná plemena určena pro chov jako mazlíček. Pro milovníky soutěží a různých výstav máme dobrou zprávu! Výstavy slepic nejsou nic nového a pořádají se stejně často jako výstavy psů.

Jestliže jste se rozhodli pro chov slepic, potěší vás jistě i fakt, že pro jejich dlouhověkost je můžete chovat až 10 let. Ke šťastnému životu jim stačí poměrně málo. Jakmile od vás budou mít to, oč žádají, hezky se vám odvděčí.

 

 

CO OČEKÁVATE OD SLEPICE

Domácí vajíčka
Měli jste možnost ochutnat domácí vajíčka? Jestli ano, dáte mi za pravdu, že se to nedá s běžně dostupnými v obchodech vůbec srovnat. Existují speciální plemena, která jsou schopna za rok snést 180-300 vajíček. A jako bonus? Nečekají vás vybledlé žloutky, ale zářivě žluté s opravdovou chutí!

Nenáročnost
V tomto ohledu se nemusíte opravdu o nic starat. Jsou to velmi nenároční mazlíčci, kterým stačí málo. Cena slepic se pohybuje od 60-300 Kč. Záleží na stáří a plemenu.

Hnojivo
Pokud slepicím dopřejete občas výběh na zahradě nebo alespoň dostatečně velký ten jejich, odvděčí se vám tím, že zahradu pohnojí svým organickým trusem, který je prospěšný.

 

 

CO SLEPICE OČEKÁVÁ OD VÁS

 

Kvalitní kurník
Stejně jako my si zakládáme na zateplení domu a vybíráme kvalitní matrace, i slepice si za své služby zaslouží víc než jen propadlou stodolu s dírou ve střeše. Slepice ocení vaši vynalézavost a ochotu jim dopřát kvalitní a prostorný kurník, kam se v klidu vejdou a budou mít stále dostatečné místo okolo sebe. Můžete se vydat cestou vlastního postavení kurníku, nebo se obrátit na profesionály, kteří vytvoří vašim slepicím hrad.
Dávejte si také záležet na dobrém oplocení výběhu a dobrou bytelností kurníku, aby slepice nebyly napadány predátory – kočkou, kunou atd.

 

Dostatečný prostor
Slepice nejsou náročné, ovšem výběh je základ na jejich pyramidě potřeb. Na jeden kus slepice by mělo vycházet  5 m2 výběhu.
Mimo jiné budou potřebovat také napáječku nebo korýtko na vodu, misky na krmivo, podestýlku na dno kurníku (ideální řezaná sláma či obliny z měkkého dřeva, seno, konopné pazdeří) a typ hnízda, kde mohou slepice snášet vejce.

 

Pestrou stravu
Slepice sice milují zbytky, ale pamatujte na to, že ne všechny jsou pro ně dobré. Existuje několik přístupů, jak krmit své slepice. Mezi nejvíce známé patří granule a směsi, obilí či zbytky. Granule jsou pro chovatele velmi snadná a pohodlná krmná strategie. Krmení obilím společně s dávkou zbytků z kuchyně je také vhodnou volbou. Jak již bylo psáno, zpestřit jim můžete stravu trávou nebo jim dovolit sezobnout nějakého červa nebo žížalu.

Buďte si jistí, že vás slepice nejen potěší, ale i pobaví. Chov slepic je opravdu nenáročný a má mnohem víc benefitů, které můžete získat i vy. Pokud máte možnost darovat jim kousek prostoru, tak rozhodně nemáte nad čím váhat a jednoduše si je pořiďte.